
Przepis na Vege Burgery
Jesteś na diecie wegetariańskiej i szukasz pomysłów na urozmaicenie diety? Ten przepis jest dla Ciebie! Koszt jednego burgera to jedynie 10 zł, a jest o wiele smaczniejszy niż zamawiany w restauracjach 🙂 Przekonaj się sam/sama 😀
Składniki
🔺3 bułki (pszenne, grahamki lub żytnie)
🔺5 łyżek ciecierzycy (na kotlety)
🔺1 ogórek kiszony
🔺Pół cebuli
🔺Marchew
🔺Pomidor
🔺Sałata lub rukola
🔺Suszone pomidory
🔺olej rzepakowy
🔺Ulubione kiełki
🔺Musztarda
🔺Majonez
🔺4 łyżki otrąb pszennych
🔺Bazylia
🔺 Przyprawy do smaku
Wykonanie
Kotlety z ciecierzycy:
✔️ Ugotuj ciecierzycę, pół cebuli drobno posiekaj, marchew zetrzyj na tarce.
✔️ Wymieszaj warzywa z bazylią, otrębami i łyżką oleju rzepakowego. Dodaj ulubione przyprawy (czosnek, zioła prowansalskie). Zmiksuj na gładką masę, uformuj 3 kotlety.
✔️ Piecz w piekarniku przez pół godziny w 210 st.C. Możesz w między czasie odwrócić kotlety na drugą stronę.
Burgery:
✔️ Przekrój bułkę na pół.
✔️ Na bułkę połóż sałatę lub garść rukoli, suszone pomidory, kotlet, łyżkę majonezu pokrojoną cebulę, plastry pomidora, łyżkę musztardy, pokrojony ogórek i posyp kiełkami.
✔️ Złóż bułkę i złącz wykałaczką.
Kaloryczność 1 burgera 510 kcal 😁

