Odżywianie

Jaką wodę wybrać? Woda butelkowana czy z kranu?

Woda jest bardzo istotna dla naszego ciała. Jest potrzebna organizmowi do funkcjonowania, przepływu krwi, trawienia, termoregulacji i wielu innych rzeczy. Dzięki rosnącej świadomości dotyczącej zdrowego stylu życia wiemy, że wodę należy pić. Coraz częściej stojąc przed wyborem napój słodzony czy woda, wybieramy wodę. Wiemy, że jest to ważne dla naszego zdrowia, że wspomaga odchudzanie i reguluje rytm wypróżnień. Jednak mimo tego, mało z nas wie, jaką wodę wybrać. Wybór wody jest często kierowany marketingiem, wybieramy wodę znanej marki. Przy wyborze innych produktów spożywczych zwracamy uwagę na etykietę. A czy jest tak samo w przypadku wody? Która woda jest najlepszym wyborem? Czy można pić wodę z kranu? Zapraszam do przeczytania dzisiejszego postu!

Ile wody powinniśmy pić? https://www.karolinanowosad.pl/woda-na-zdrowie-czyli-o-piciu-wody/

Woda wodzie nierówna – czyli co znajdziemy w sklepie?

Przede wszystkim są to wody źródlane, mineralne, lecznicze oraz stołowe. Znajdziemy również wody niegazowane, średniogazowane oraz wysokogazowane. Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje wód?

Woda źródlana pochodzi ze źródeł podziemnych. Charakteryzuje się ona bardzo niską zawartością składników mineralnych do 500 mg/l oraz niską stabilnością składu jakościowego.

Woda mineralna, tak jak woda źródlana, również pochodzi ze źródeł podziemnych. Jej skład jakościowy jest stabilny – zawartość minerałów powinna wynosić powyżej 1000 mg/l.

Mamy również wody lecznicze oraz stołowe, w których zawartość minerałów jest bardzo wysoka i wynosi powyżej 4000 mg/l. Takie wody powinniśmy pić pod kontrolą lekarza, ponieważ możemy przedawkować  niektóre minerały.

woda picie wody

Ok, dlaczego napisałam, że w wodzie mineralnej zawartość minerałów powinna wynosić powyżej 1000 mg/l?

Wybór wody powinien być podyktowany szczególnie stopniem mineralizacji. Nie wystarczy sama nazwa „woda mineralna”, ponieważ stopnień mineralizacji w takiej wodzie może być bardzo niski.

Zajrzyjmy do Ustawy z dnia 8 stycznia 2010 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (tutaj). Znajdziemy tam definicję wody mineralnej. Według tej ustawy woda mineralna to woda mineralna to „woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi, lub wierconymi, różniąca się od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pierwotną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz charakterystycznym stabilnym składem mineralnym, a w określonych przypadkach także właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi”.

Teoria teorią, ale jaką wodę wybrać?

Czyli samo spojrzenie na przód etykiety, gdzie mamy napisane woda mineralna nie wystarczy. Warto popatrzeć na tył butelki i przeczytać ile dokładnie znajduje się tam składników mineralnych. Jeśli już decydujesz się na kupno wody butelkowanej mineralnej, zadbaj o to, aby była to woda średnio lub wysokozmineralizowana.

Zawartość składników mineralnych w wodzie mineralnej:

  • niskozmineralizowanej –  do 500 mg/l;
  • średniozmineralizowana – 500 – 1500 mg/l;
  • wysokozmineralizowana – od 1500 mg/l.

Woda średniozmineralizowana będzie dobrym wyborem dla większości z Was. W przypadku występowania niedoborów składników mineralnych (szczególnie wapnia oraz magnezu) polecam wodę wysokozmineralizowaną. Nie polecam natomiast wód źródlanych i tych niskozmineralizowanych, ponieważ picie takich wód nie niesie za sobą korzyści w postaci związków mineralnych, dodatkowo ich skład na etykiecie może różnić się od tego, który znajduje się w butelce.

Woda mineralna czy woda z kranu?

Wspólną cechą obu tych wód jest to, że są one bezpieczne pod względem mikrobiologicznym. Woda mineralna jest wydobywana z podziemnych źródeł. Zanim tam dotrze przez warstwy podłoża jest filtrowana i wysycana minerałami. To od składu podłoża zależy jaka jest zawartość składników mineralnych w wodzie oraz którego składnika jest najwięcej. Jednak pamiętaj, że woda mineralna ma termin ważności oraz po otwarciu trzeba ją spożyć w odpowiednim czasie.

Natomiast woda z kranu jest cały czas monitorowana przez inspekcje. Zawartość składników mineralnych będzie różna w zależności od części kraju. Może wynosić 200 mg/l a także i 500 mg/l. Taka woda może pochodzić z rzeki lub źródeł podziemnych, jak w przypadku wody mineralnej. Jest ona filtrowana, aby była zdatna do spożycia.

Woda kranowa jednak zawiera chlor, który ma za zadanie ochraniać wodę przed mikroorganizmami zanim dotrze ona do naszych domów. To dlatego, gdy napełnimy szklankę wodę z kranu jest ona mętna. Jednak chlor szybko ulatnia się, jednak nie pozbywamy się go całkowicie. Osoby wyczulone na chlor, mogą mieć problem z wypiciem takiej wody. Z pomocą przychodzą filtry dostępne w prawie każdym sklepie. Dzięki nim pozbędziemy się chloru.

A co z jakością instalacji kanalizacyjnej i twardością wody z kranu?

Jeśli Twoja woda z kranu brzydko pachnie, a dodatkowo ma rdzawy kolor – zgłoś to. Niestety z własnego doświadczenia wiem, że jest to czasami walka z wiatrakami. Z pomocą przychodzi natomiast filtr. Możesz kupić dzbanek lub butelkę filtrującą lub zamontować filtr zlewem.

A co z twardością? Ten biały osad w Twoim czajniku to nic innego jak związki wapnia oraz magnezu. Płacisz za to wiele pieniędzy rocznie w sklepie, a masz to o wiele mniejszej cenie w domu. Najlepszym rozwiązaniem będzie znalezienie filtra, dzięki którym pozbędziesz się chloru, metali ciężkich, a pozostawisz wapń i magnez.

Podsumowanie – jaką wodę wybrać?

Nie przepłacaj kupując wody źródlane oraz te niskozmineralizowane w sklepie – to samo albo lepsze masz w kranie. Od czasu do czasu warto jednak kupić wodę średnio lub wysokozmineralizowaną. Czytaj etykiety nie tylko produktów spożywczych, ale także wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.