etykiety spożywcze
Lifestyle,  Odżywianie

Jak czytać etykiety produktów spożywczych?

Informacje marketingowe i zdrowotne zawarte na opakowaniach są bardzo mylące. Producenci żywności wydają miliony na marketing i przekonywanie konsumentów do zakupu ich produktów. Oznaczenie produktu hasłem „zdrowy” czy „fit” niekoniecznie oznacza, że powinniśmy ufać tym informacjom. Z tego względu czytanie etykiet produktów spożywczych i przeglądanie listy składników jest kluczem do podejmowania zdrowych wyborów podczas zakupów.

Czy etykiety produktów spożywczych mogą kłamać?

Uważaj na informacje umieszczane na etykiecie produktów spożywczych, ponieważ mogą one wprowadzać w błąd, a żywność może nie być tak zdrowa, jak sądzisz. Na przykład żywność sprzedawana jako niskotłuszczowa ma zwykle wysoką zawartość cukru, aby poprawić cechy sensoryczne danego produktu, bowiem tłuszcz jest nośnikiem smaku.

Uważaj także na produkty wzbogacone w cenne substancje. Czasami taki dodatek ma za zadanie odwrócić Twoją uwagę od np. wysokiej zawartości cukru lub konserwantów. Zwróć również uwagę w jakiej ilości występuje dana substancja – czasami są to śladowe ilości, dla których nie ma sensu przepłacać.

Zwróć uwagę na kolejność składników na etykiecie produktów spożywczych

Składniki wymienione są w kolejności malejącej według użytej wagi. Jeśli cukier występuje w pierwszych kilku pozycjach, oznacza to, że produkt zawiera go bardzo dużo. Często ma to miejsce w przypadku wielu znanych płatków śniadaniowych. Upewnij się również, że przeczytałeś/aś kolumnę o zawartości składników odżywczych w 100 g, ponieważ da ci to jaśniejszy obraz tego, co jesz. Producenci często podają porcję np. 30 g, ale często nie jest to realistyczna wielkość porcji

Składniki można zamaskować, używając różnych nazw, np. cukier może być wymieniony jako  syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, miód, nektar, syrop kukurydziany, słód kukurydziany, dekstroza,  lub jako glukoza, fruktoza, sacharoza itp.

Dodatkowo bądź czujny na informacje „o smaku truskawkowym”. Serek truskawkowy i o smaku truskawkowym to nie jest ten sam produkt. Spójrz na skład. Serek truskawkowy zawiera truskawki (zwróć uwagę na % zawartość truskawek!), natomiast serek o smaku truskawkowym zawiera jedynie aromat.

czytanie etykiet spożywczych
czytanie etykiet spożywczych

Czy każde „E” jest złe na etykiecie produktów spożywczych?

Nie wszystkie „E” to szkodliwe substancje np. E967 to popularny ksylitol, E300 oznacza witaminę C (kwas askorbinowy).

Jeśli nie jesteś pewien, co dane E oznacza sprawdź w oficjalnej bazie USDA. Istnieje również wiele fajnych aplikacji, w których po zeskanowaniu kod kreskowego produktu dowiesz się, czy dany skład jest dla Ciebie dobry czy też nie.

Przeczytaj także: https://www.karolinanowosad.pl/jak-wyeliminowac-wzdecia-brzucha/

Zwróć uwagę na datę na opakowaniu produktu spożywczego

Na początku wyjaśnię dwa pojęcia:

Pierwszy termin to „najlepiej spożyć przed”. Określa on datę minimalnej trwałości, czyli produkty nawet „po terminie” nie ulegają zepsuciu. Może zmienić się na przykład ich konsystencja, zapach, smak lub kolor. Dotyczy to produktów zbożowych, kawy, herbaty, przypraw czy słodyczy i alkoholu.

Kolejne pojęcie “należy spożyć do” oznacza termin przydatności do spożycia. Po tej dacie zjedzenie produktu może spowodować niebezpieczne konsekwencje zdrowotne. Termin ten dotyczy głównie świeżych produktów np. mięsa, ryb, produktów nabiałowych. Taki produkt spożyj najpóźniej w dniu upływu terminu ważności.

Produkty z podejrzanie długimi terminami przydatności do spożycia zawierają szereg konserwantów lub zostały poddane działaniu wysokich temperatur. Wysokie temperatury nie tylko niszczą niekorzystne drobnoustroje, ale także powodują duże straty witamin i innych składników odżywczych.

Podsumowanie o czytaniu etykiet

Jak widzisz, czytanie etykiet to bardzo prosta sprawa. Na samym początku rzeczywiście należy poświęcić więcej czasu, jednak później już będziesz mieć pewność, że produkty, które kupujesz są dla Ciebie dobre. Jeśli sprawdziłeś dany produkt i kupujesz go często, zwróć uwagę na skład, gdy zmieni się opakowanie. Bardzo często zmianie grafiki towarzyszy także zmiana składu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.